Къртене на дюшеме
28 мар.

Ако сте ръководител на определено учреждение, особено ако то е държавно може би сте на ясно с много подробности свързани с наемането на фирми извършващи различни ремонти. Но ако от скоро сте на тази длъжност или никога не сте се занимавали с подобни неща ще ви е малко трудно. Обикновено, когато се налагат по-големи ремонти като къртене на дюшеме в салони и обществени сгради например е добре да се наеме външна фирма за това. Да, но къде да я намерим и как да процедираме?

Ето и вариантите за това.

Първо информирайте се! Информацията е от изключителна важност за всичко дори, и когато се налагат ремонтни дейности. Информацията е много важно и ценно нещо и в повечето случай може да ви спести доста време и не на последно място ядове и пари разбира се. Отделете достатъчно време, за да се информирайте разпитвайте водете разговори и преговори.

Потърсете различни мнения на хора работещи с различни фирми и едва тогава се спрете на някоя определена. При разговорите с фирмата уточнете всичко, за което се сещате предварително, а именно:

  • Кога ще се случи къртене на дюшеме в салони и обществени сгради?
  • Колко време ще отнеме това?
  • Колко хора ще работят?
  • Ще е нужно ли да се закупува нещо, като инструменти, чували или нещо подобно или фирмата разполага с всичко необходимо.
  • Ще е нужно ли да подсигурите работно облекло за работниците?
  • Ще трябва ли предварително някаква подготовка да се прави в помещението. Като изнасяне на мебели покриване или подобни неща. Или представителите на фирмата ще свършат това сами?
  • Ще може ли фирмата след свършване на ремонта да изхвърли и извози отпадъците или вие ще трябва да се ангажирате или да наемете за това друга фирма.
  • Фирмата разполага ли с транспорт за отпадъците.
  • Знаят ли къде могат да се изхвърлят отпадъците и вие ще трябва ли да заплащате за използване на сметище или не.

Всичко това задължително е добре да уточните предварително с представителите на фирмите, за да няма недоразумения в последствие. Уточнете и попитайте също за това дали, като искате всичко да бъде свършено от една фирма не бихте могли да ползвате отстъпки. Все пак им осигурявате доста работа нали? От друга страна задължително подпишете предварителен договор. С изготвянето на договора е хубаво да ангажирате юрист. Не се опитвайте да го пишете сами, защото рискувате да пропуснете нещо, което е от изключителна важност. Нещо, което юристите няма как да пропуснат. Непременно заложете клауза при закъснение или неспазени клаузи да има наложени финансови санкции и неустойки на фирмата. Не бива да се забравя това, защото не са редки случаите, в който фирмите не свършват част от работата или губят доста време. Така една работа ако може да се свърши за една седмица например се протака месеци наред. Също така наблюдавайте майсторите, дали те работят качествено. Все пак искате всичко да е свършено добре и навреме. Това е също съществено. Едва, когато се уверите, че цялата работа е свършена в срок и качествено едва тогава може да прибегнете до заплащане. Не плащайте авансово. Така няма да имате никаква сигурност дори да ви дават гаранции за това. Нека всичко да е пито-платено.

Share